Urban Swan: Inceputuri

Nu renunţa. De obicei ultima cheie din mănunchi este cea care deschide uşa.

Terminasem cu proiectul Urban Swan și mă gândeam la altele, atunci când o colegă de muncă m-a întrebat dacă aș fi interesat să fotografiez fetița „foarte expresivă” a unei prietene, care practică balet tot de la vârsta de cinci ani. Atunci am avut acea sclipire de moment și mi-am zis că un copil, prin inocența sa, poate să reliefeze mai puternic ideea de bază a proiectului: contrastul dintre urban – cotidianul, care implica acele ore infinite de munca si finetea artei – rezultatul, succesul, implinirea. Așa s-a născut a treia parte (16 August 2015), Începuturi, alături de Anca Berteanu.

A fost o adevărată experiență ședința foto cu micuța balerină, în sensul că fotografiam în Centrul Vechi, iar toți trecătorii se opreau să o admire. Îi auzeam cum exclamau ”ce drăguță este”, ”uite ce face micuțul îngeraș”. În plus, Anca a dat dovadă de multă tărie de caracter, având în vedere că fix în ziua cu pricina îi fusese rău și nu mâncase nimic (era ora 17.00). Faptul că nu s-a dat bătută până la ultimul cadru, m-a făcut să înțeleg mai bine ce înseamnă sacrificiul pentru artă.

Dacă primele două părţi au devenit destul de cunoscute, în momentul în care am publicat această ultimă parte, Little Ballerina Shows Her Grace In The Streets Of Bucharest, Romania, a fost o reacţie explozivă. Datorită ei proiectul a ajuns la New York, în Huffington Post – Little Ballerina Shows The Beauty In Helping Kids Pursue Their Dreams, și în foarte multe publicaţii, ceea ce mi-a oferit o bucurie enormă.

Coloane decrepite pe o alee invadată de buruieni, lângă apă și prezenţa graţioasă a unei balerine, a unei lebede albe. Aceeaşi balerină-lebădă albă, îngândurată pe o alee dintr-un cunoscut parc bucureştean. Sau o lebădă neagră tâșnind în săritură pe o stradă de obicei foarte circulată. Şi multe alte imagini. O lebădă copil în tot atâtea ipostaze. Aceasta ar fi descrierea pe scurt a  proiectului fotografic Urban Swan sau Lebăda urbană, realizat de fotograful Andrei Mihai Cristian, care a cucerit internetul în ultimele luni.

~Radio Romania International