Huawei P30 Pro Camera Review
Dacă cauți pe Google ”Huawei P30 Pro review”, primele rezultate obținute sunt: ”The absolute best camera on any phone (CNET)”, ”You won’t find a smartphone camera better (Trusted Reviews)”, ”A phone with superpowers (Android Authority)”, plus rating-ul marca DxOMark de 112 puncte care îl situează pe primul loc în topul telefoanelor inteligente cu cea mai bună cameră. Am avut ocazia să testez acest ”mamut”, timp de aproximativ o săptămână, într-o mică excursie prin Olanda și m-am gândit să împărtășesc descoperirile mele, punând astfel gaz #dinMers pe focul deja existent. Nu știu dacă are rost să subliniez că toate fotografiile din acest articol sunt brute fără nicun fel de procesare/manipulare dar fie, ca să nu existe dubii.
În primul rând, o să spun câteva chestii (foarte pe scurt) despre funcția de bază a lui Huawei P30 Pro, aceea de a fi un smatphone-premium. Sună ciudat nu? Păi, având în vedere că hype-ul principal gravitează în jurul camerelor, să vedem dacă cei 4000 de lei pe care îi dam, sunt numai de dragul fotografiei sau mai există și alte aspecte demne de luat în seamă. Nu o să ofer detalii tehnice pentru că pe acestea le găsiți peste tot, ba mai mult o să ma chinui să sumarizez totul într-o singură frază. P30 Pro este un telefon care arată și se simte bine în mână, cu un display foarte luminos (în ciuda rezoluției inferioare competitorilor direcți), bine calibrat din punct de vedere cromatic, alimentat de o baterie care ține lejer o zi chiar dacă fotografiezi în neștire, cu un fast-charging impresionant și cu o interfață EMUI neinspirată.
Huawei P30 Pro este un smartphone cu cinci camere foto:
- 40 MP, f/1.6, 27mm (wide), 1/1.7″, PDAF, OIS
- 20 MP, f/2.2, 16mm (ultrawide), 1/2.7″, PDAF
- Periscope 8 MP, f/3.4, 125mm (telephoto), 1/4″, 5x optical zoom, OIS, PDAF
- TOF 3D camera
- 32 MP, f/2.0, (wide) – Camera frontală
Am să încep cu TOF sau Time of Flight, care este practic un senzor complementar ce ajută celelalte camere la o detecție mai bună a profunzimii de câmp sau la un efect bokeh cât mai apropiat de cel obținut pe aparatele foto DSLR. În majoritatea cazurilor acest senzor își face treaba foarte bine și poți obține niște rezultate absolut spectaculoase. Nu este perfect, însă se comporta mult mai bine la decupaj comparativ cu Samsung Galaxy S10, iPhone XR sau chiar și Google Pixel 3, unde procesarea este făcută în totalitate software.
Camera selfie de 32 MP, f/2.0, (wide) este chiar impresionantă. Mărturisesc că, testând modele anterioare marca Huawei nu aveam aștepări mari, deoarece, de fiecare dată, am fost dezamăgit la acest capitol. Ei bine acum lucrurile stau cu totul altfel. AI-HDR-ul face minuni și oferă niște rezultate wow (chiar și atunci când ai soarele în spate), bogate în detalii și cu o acuratețe maximă a culorilor, comparative cu cele de pe Pixel 3, poate chiar mai bune. Pentru pasionații de selfie-uri această cameră va fi lapte și miere. Precizez că modul portret pe acest senzor nu este la fel de spectaculos ca pe alte smartphone-uri , lipsa TOF-ului simțindu-se din plin (procesarea software marca Huawei lasă de dorit). Tot aici merită amintit că Huawei P30 Pro nu mai are Face ID ca Mate 20 Pro (tehnologie similară cu cea întâlnită pe iPhone-urile de ultimă generație), acest compromis fiind făcut de dragul bretonului tip picătură. Și că tot am zis de acest minus mai adaug aici încă unul: lipsa difuzoarelor stereo.
Camera ultra-wide de 20 MP, f/2.2 este moștenită de la Mate 20 Pro, cu puține îmbunătățiri la nivel de procesare. Este o cameră ideală pentru vacanțe, care îți permite să captezi cât mai mult din peisaje și să te joci cu perspectiva atunci când vine vorba de fotografiat persoane. Singurul dezavantaj pe care l-am observat au fost marginile puțin șterse (soft) în fotografii. De notat existența auto-focus-ului care îți deschide o serie de abilități interesante. De exemplu poți face macro-uri de la o distanță de numai 2.5 cm ceea ce este foarte impresionant. Da, modul de noapte merge de minune, chiar dacă nu este la fel de calitativ precum cel de pe senzorul principal.
Că tot am amintit de senzorul principal, acesta este un Sony de 40 MP, f/1.6, 27mm (wide), 1/1.7″, cu PDAF și stabilizare optică. Mărturisesc că a fost cel mai puțin testat de mine, având in vedere opțiunile oferite de P30 Pro. În majoritatea circumstanțelor se comportă cum trebuie, fotografiile ieșind clare, bogate în detalii. Ce nu mi-a plăcut au fost HDR-ul fad și focalizarea uneori problematică, nu suficient de rapidă comparativ cu tehnologia dual-pixel existentă pe alte device-uri. Aceste două aspecte știrbesc cumva din capacitatea smartphone-ului de a îngheța momente în orice circumstanță, la calitatea cu care Huawei pretinde că o face. Nu sunt fan nici al modului potret care adaugă pro bono filtre ce îndepărtează rezultatul obținut de realitate. Dacă dorești ceva fidel realității utilizează modul apertură, care are avantajul customizării ulterioare a focus-ului și nu îți schimbă culorile fotografiei.
Demn de toată lauda? Modul noapte, pur și simplu extraordinar. P30 Pro chiar vede în beznă și îți clădește o fotografie care de cele mai multe ori te lasă cu gura cascată. Este de departe cel mai tare feature pe care il poți avea pe un smartphone. Să știi că poți imortaliza aurora boreală, din mână la o calitate wow, chiar este o mare realizare.
Iar acum să vorbim puțin de camera Tele Periscope 8 MP, f/3.4, 125mm care oferă un zoom optic de 5x. Nu îți dai seama câtă nevoie ai de ea până când nu o utilizezi. Este absout fantastică. Poți surpinde arhitectura cladirilor de la mare distanță și rămâi uimit câte detalii poți regăsi în fotografie. Cu toate că nu are aceleași specificații ca senzorul principal, pe lumină bună se comporta exemplar. Să nu mai zic că modul noapte este disponibil și chiar utilizabil având în vedere zoom-ul pe care senzorul îl oferă.
În ceea ce privește latura video a lui Huawei P30 Pro mă limitez să vă zic că este ok. Nu am fost impresionat, este departe de concurență. Dacă dorești să faci vlog-uri ar fi bine să îți indrepți atenția către iPhone XR sau Samsung Galaxy S10.
Rescrie Huawei P30 Pro, regulile fotografiei? Da și nu.
Sunt abilități puternice pe care smartphone-ul le are (modul noapte inegalabil, zoom-ul optic 5X) dar și câteva elemente legate de procesarea soft care îl dau înapoi (HDR slab, focus inconsistent, modul portret). Cred că acestea din urmă pot fi îndreptate printr-un viitor update. Din punct de vedere fotografic acest telefon poate să mulțumească pe cei mai pretențioși însă marele lui drawback îl reprezintă, din punctul meu de vedere, interfața EMUI. Dacă, pe viitor, Huawei ar schimba-o, optimiza-o, i-ar da o tentă originală astfel încât să nu mai pară o clonă nereușită de iOS sunt sigur că ar câștiga mulți utilizatori de Galaxy, Pixel, chiar și de iPhone.
Review-ul tau la p20 pro a fost unul din cele care m-a facut sa il cumpar. Merita sa trec la p30 pro ?
Salutare. Dacă vrei o camera selfie mai bună, un zoom optic de 5x în loc de 3x plus camera ultra wide da. În rest cred ca poți aștepta Mate 30:).