Life is Strange: Maria Theodora Rogojan

Pe Maria Theodora Rogojan am cunoscut-o în cadrul proiectului #dinMers - Parners in Art, I am My Mother. Am fost plăcut surprins de energia pozitivă, entuziasmul și devotamentul față de dans și de artă în general. Maria Theodora este o combinație de “suflet, minte și cuvinte” care conviețuiesc în trupul unei fete de 18 ani și care conlucrează în scopul de a crea, din viață, artă.

Cum ai început să dansezi?

De dansat am dansat mereu, încă de când eram micuță și nu puteam sta locului prin casă; mă mișcam în pași de dans. Însă, țin minte că ceea ce m-a făcut sa aleg mereu dansul și să îl pun mereu pe primul loc a fost faptul că dansul îmi dă oportunitatea să fiu oricine vreau să fiu, să spun orice îmi doresc să vorbesc prin mișcare. Odată cu trecerea timpului, am realizat că dansul este probabil cea mai apropiată formă de adevăr, căci nu exista limbaj mai verosimil, mai autentic, mai sincer sau mai uman decât mișcarea. Mișcarea nu minte și mișcarea poate spune milioane de povești care se pierd prin cuvinte; asta mă face să dansez.

Care sunt premiile/concursurile câștigate în materie de dans și unde te vezi în viitorul apropiat?

De-a lungul anilor am câștigat multe premii în domeniul baletului, însă probabil cele mai semnificative sunt premiile de la Olimpiadele Nationale de Coregrafie, unde în fiecare an m-am plasat pe podium. Am participat de asemenea și la o multitudine de concursuri internaționale, de unde m-am întors cu rezultate foarte bune.

În viitorul apropiat mă văd pe scenă, dansând, făcând ceea ce îmi place. De asemenea mă văd călătorind prin lume, în căutarea unui loc care să mă reprezinte.

Care este figura proeminentă din lumea dansului care te inspiră și de ce?

În dans pot afirma că fiecare profesor, fiecare “idol”, fiecare artist cu care am interacționat a avut o influență și mi-a afectat dezvoltarea ca și dansator. E greu să aleg o singură persoană dintre toate figurile care m-au inspirat de-a lungul vieții și al “carierei” mele; dacă ar fi să aleg o singură persoană care mă inspiră și mă influențează să ajung la cea mai bună forma a mea, probabil aceea persoană ar fi Cezara.

Cartea preferata? Un film în care ți-ar fi plăcut să joci personajul principal?
Alte pasiuni in afara de dans?

Cartea mea preferată este “Întâmplări în irealitatea imediata” de Max Blecher. Un film care m-a impresionat și în care m-am regăsit atât de mult încât mă simțeam parte din el și din personajul principal este filmul “8 1/2” al lui Federico Fellini. În afară de dans mă pasionează foarte mult scrisul și artele plastice. De asemenea am o pasiune pentru tot ce implică creație și exprimare a eului personal.

dinMers.ro?

dinMers.ro mi se pare absolut genial; pornind de la partea de fotografie, partea vizuală, și până la conceptele și ideile care stau la baza fiecărui proiect, totul reprezintă niște superbe piese atent construite care intră în alcătuirea unui “tot” unitar pe care nu îl pot descrie cu alt cuvânt în afară de “ARTĂ”. Artă, în adevăratul său sens: pregnantă, revelatoare și de o frumusețe greu de pus în cuvinte.