Samsung a evoluat foarte mult în ultimii ani din punct de vedere al camerei existente pe smartphone-urile sale de top, depășind chiar, în anumite aspecte, Apple. Cu toate că în cazul lui Galaxy S8 avem un senzor foto ce seamănă (pe hârtie) izbitor cu cel de anul trecut, asta nu înseamnă că și calitatea imaginilor produse a rămas aceeași. Vă zic din start că, din punctul meu de vedere, Samsung Galaxy S8/S8+ are o cameră ce se regăsește în top trei cele mai bune camere de pe telefoanele inteligente la ora actuală.
Camera | Principală | 12 MP, f/1.7, 26mm, autofocus cu phase detection, OIS, LED flash |
---|---|---|
Specificații | dimensiune senzor 1/2.5″, dimensiune pixeli 1.4 µm , geo-tagging, înregistrare video 4K concomitent cu fotografii la 9MP, touch focus, detecție față/zâmbet, HDR auto, panoramă | |
Video | 2160p@30fps, 1080p@60fps, HDR, | |
Secundară | 8 MP, f/1.7, autofocus, 1440p@30fps, dual video call, Auto HDR |
Ce mă interesează pe mine la camera unui smartphone? Să te poți baza pe ea în orice circumstanță și să poți suprinde un moment fără să îți fie temă că există posibilitatea ca să ai probleme de focalizare sau de compoziție. Galaxy S8/S8Plus se comportă exemplar din acest punct de vedere, având capacitatea de a focaliza instant chiar și pe lumină scăzută, de a capta detalii bogate, oferind o imagine de ansamblu mulțumitoare și pentru cei mai pretențioși ochi.
Asta nu înseamnă că nu există și bile negre. Dacă e să analizăm imaginile vom observa o suprasaturare a culorilor, mult prea vii față de realitate. Unii dintre utilizatori cu siguranță vor fi mulțumiți de rezultat însă, din punctul meu de vedere, acest aspect este un minus. Iată o comparație între o fotografie făcuta cu Galaxy S8 Plus și iPhone 7 Plus ca să vedeți la ce mă refer.
Imaginea captată de iPhone 7 Plus este mult mai apropiată de realitate, cu toate că pare mai ștearsă. Este adevărat că fotografiile surprinse cu S8/S8+ se văd ”wow” pe ecranul superamoled al acestuia dar ele nu reflectă realitatea. Din nou, este o chestie de gust. Atâta timp cât ești mulțumit de rezultatul obținut, restul este cancan:).
Sunt fericit să vă anunț că Samsung a lucrat intens la soft-ul de procesarea a imaginilor și aspectul gălbui, mai ales pe lumină incandescentă, a fost redus considerabil pe ambele camere ale smartphone-ului. Iată două exemple.
Vorbind de aplicația Camera, aceasta a fost regândită, fiind mult mai ușor de utilizat. Modurile de fotografiere sunt tot aici (auto, panorama, food etc), accesibile cu un simplu swipe de la stânga la dreapta. Cel mai important, pentru noi fotografii cel puțin, este modul PRO care îți permite să modifici toți parametri (inclusiv shutter speed până la 10s) după bunul plac și să obții rezultate impresionante. Unde mai pui că poți să fotografiezi si RAW în acest mod, deci un big like pentru Samsung că are în vedere acest aspect atunci când schițează un soft de cameră, față de Apple care după atâția ani nu a inclus nici măcar un mod de noapte în aplicația lor de cameră.
Mai jos vă prezint niște fotografii personale realizate cu Galaxy S8 Plus.
Puțini cunosc că atât Galaxy S8/S8+ cât și predecesorul său are un mod numit ”Selective Focus” echivalent, oarecum, cu ”Portrait Mode” de pe iPhone 7 Plus. Nu este la fel de precis, dar dacă poziționezi smartphone-ul cum trebuie rezultatele pot fi impresionante. Mai jos sunt două exemple realizate cu Galaxy S8 Plus, respectiv S7.
Samsung Galaxy S8 Plus are o cameră foarte bună cu o capacitate de focalizare extraordinar de rapidă și care oferă multe utilizatorilor de toate genurile. O recomand cu căldură tuturor entuziasmaților de fotografie și nu numai.